Är det verkligen godare att dricka en pilsner ur ett specifikt “pilsner-glas”? Och vad gör det för skillnad att dricka en IPA ur ett IPA-glas kontra ett glas format som en kupa? Tillsammans med Sejdelshoppen har vi haft en ölglasprovning för att se om det verkligen gör en stor skillnad på vilket glas man använder till vilken öl. Och ölglas är även en perfekt julklapp till din ölvän.

Innan provningen började så hade vår test-panel en diskussion om vad man tyckte om de olika glasen vi hade framför oss. Ochfemale_beertasting de flesta hade sin favorit redan innan medans andra tyckte att det inte spelade stor roll vilket glas som användes. Några tyckte att de specifika glasen som endast riktar sig mot en ölstil var överskattade. Men alla dessa åsikter skulle med tiden ändras riktigt mycket. Vi kom även fram till att det är väldigt individuellt hur man vill dricka sin öl och vad det är man letar efter i ett glas.

Ölsorterna som provades i olika glas var: Lager/pilsner, Witbier, IPA, Belgian Strong Ale och Imperial Stout och alla ölen provades i mellan 3-4 olika glas. Vi går igenom alla ölen och ser vilket glas som vi tyckte passade bäst och sen en sammanfattning av de olika glasen.

Först ut var lager/pilsner som representerades av Six Point – The Crisp.
De glasen som provades var:female_beertasting1

Sammanfattning: Pilsnerglaset gav ett fint skum under hela provrundan och glaset gjorde att humlekaraktären blev sämre än för de andra glasen, men den hade ändå en bra doft. Teku-glaset gav ett dåligt skum men man fick en bättre arom och bättre humledoft.
Om man dricker en lager eller pilsner som har lite mer humle-karaktär t ex en modern lager så är definitvt Teku-glaset det bästa alternativet. Men ett pilsner-glas funkar även det alldeles utmärkt för en kall god pilsner och då får man även ett fint skum under en längre tid om man föredrar det.

Nästa öl vi provade var witbier som representerades av Poppels – Wit.female_beertasting4
Glasen som provades var:

Sammmanfattning: I denna omgången fanns det en solklar vinnare som slog de andra glasen med hästlängder. Glaset som vi alla tyckte passade utmärkt med just en witbier var witbier-glaset! Den stora kupan gjorde att ölen fick en fantastisk bra doft och även att de specefika witbier-tonerna kom fram mer i just detta glaset. Ett stort plus är att glaset är tunt vilket gör att man får en bättre känsla.

Tredje ölen som provades var IPA och denna representerades av Ballast Point – Sculpin.female_beertasting3
Glasen vi provade var:

Sammanfattning: I den här omgången hade vi två glas som stod ut som de bästa glasen och det var IPA-glaset och teku-glaset. Båda är riktigt bra kandidater när det kommer till ölstilen IPA och vilket glas som är bäst beror nog lite på vad man själv tycker. IPA-glaset är tunnare vilket många tycker är en fördel, och den “räfflade” foten gör att skummet behåller sig fint genom hela ölen. Tekuglaset ger en bra doft, dock sämre skum.

Fjärde ölen på vår lista var en belgisk strong ale och representerades av Chimay Blå.
Glasen som provades var:

Sammanfatting: Även med denna ölen så får man bäst doft med witbier-glaset och det verkar passa riktigt bra till belgiska ölstilar. Man fick fram fruktigheten bättre med detta glaset än med de andra. Teku-glaset funkade även väldigt bra till denna öl men man önskar att det var lite tunnare för bättre känsla.

Sista ölen ut är stout och denna ölen representeras av Left hand – Wake up dead.female_beertasting5

Glasen som provades var:

Sammanfattning: På denna rundan fanns också en favorit hos alla där glaset gav allt som vi letade efter, bra doft, bra skum och gjorde ölen till enn trevlig smakupplevelse. Detta glaset var stout-glaset. Men teku-glaset fungerade även det riktigt bra men tyvärr så försvann skummet direkt .

female_beertasting6female_beertasting8female_beertasting7

Och här kommer en sammanfattning av alla glasen:

  • Teku. Funkar riktigt bra till de flesta ölen. Ger en bra doft och är det perfekta “all-round”-glaset. Minus är att det nästan aldrig behåller något skum och att det gärna hade fått vara lite tunnare. Men om man bara vill satsa på ett ölglas hemma så är detta ett perfekt val!
  • Kupa 0,3 L. Även detta är ett “all-round”-glas men tyvärr så blev vi alla besvikna på hur detta gjorde att doften blev sämre på nästan alla ölen. Om man ska satsa på denna kupan så ska man se till att köpa den som är 0,5 L så att man får en lite större öppning på glaset.
  • Witbier. Detta är ett hyfsat nytt glas i ölserien från glastillverkaren Spiegelau som vi alla fastnade för. Passar förvånansvärt bra med witbier men även med andra belgiska ölstilar. Så om man dricker många belgiska öl hemma så är detta ett glas att satsa på.
  • Stout. Detta var det bästa glaset när det kom till stout och ett riktigt snyggt glas. Hur det funkar med andra ölstilar hann vi inte prova men det skulle nog passa bra även till andra öl.
  • Craft master one. Det nyaste glaset bland dom alla som ska vara en blandning mellan teku och IPA-glaset. Tyvärr var detta en stor besvikelse då det inte var till någon öls fördel att använda detta glaset. Det var även för tjockt och gav en sämre doft.
  • IPA. Ett riktigt bra glas! Är man en IPA-drickare så kommer inte detta glaset göra dig besviken.
  • Pilsner. Funkar fint till en “vanlig” lager men är inte ett glas jag skulle rekommendera till andra ölstilar då det tar bort mycket doft.

Hoppas ni haft någon nytta av denna artikel och att ni blir mer intresserade av att prova öl i olika glas, för det gör en jätte stor skillnad! Nästa gång du är hemma och delar en öl med en vän, sambo, fru, man så använd då två olika glas för att se skillnaden på just den ölen ni dricker.

No Comments

Cancel